Go to Top

ПДЧ или МДФ? Сравнение.


В наше време масово мебелите се изработват от плоскости от ПДЧ или от МДФ. Мебелите от масивно дърво са се превърнали в скъп лукс. За това пък възможностите, които предоставят новите материализа модерен интериор на достъпни цени се приема с огромен интерес.
Със сигурност, когато си купуваме мебели сред нещата, които ни ръководят са не само визията и цената, но и качеството на материала, от който са изработени мебелите. Често срещаме абревиатури като MДФ, ПДЧ и прочие, но не всички от нас знаят какво точно означават те. За товареших да споделя, това което съм научила, за да се чувствате и вие по-уверени при следващата сипокупка.
Както вече стана ясно
ПДЧ това е  Плоча от Дървесни Частици обикновено са сравнително едри, с малко съотношение дължина/дебелина, а МДФ Medim Density Fibreboard са по-ситни и „влакнести“ стърготини, добре пресовани и залепени.
ПДЧ_то  при намокряне се раздува повече и по-лесно започва да се рони, докато МДФ е по-тежъки плътен. Разликата е от използаванте дървесини, от които са паднали частиците и от начина на обработка.MDF – плочите се произвеждат от мека дървесина. Еднородните трупи се подбират внимателно, отделя им се кората,  нарязват се и се подлагат на обработка с пара под високо налягане. Накрая на процеса падат в турбини с въртящи се дискове и се смилат почти до каша.Дървесните частици се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите напълно екологичен материал.
Някъде прочетох сравнението заголемината на прашинките при двата вида плоскости,  че е като при кайма, накълцана на ръка или премелена през месомелачка и е напълно вярно.
Общото и при двата използвани материала е, че са ламинирани плоскости и са сред най-популярните при производството на мебели. Отличават се с висока износоустойчивост.  Освен това, те се почистват и поддържат лесно.  

Искам да отбележа, че и двата материала не са влагоустойчиви. В повечето статии, които прочетох по темата срещнах твърдението, че ПДЧ и MDF издържали на влага повече от масивната дървесина, затова били водещи в производството на мебели което съвсем не е вярно!
Ако ги степенуваме по влагоустойчивост ше ги подредим по следният начин: 1) Масивната дървесина ( за това и е най-скъпият материал ); 2) МДФ и на последно място 3) ПДЧ ( това, че е на последно място в никакав случай не значи, че ще ви се раздуе след 6 месеца. Вече на пазара има и достатъчно добри и устойчиви плоскости.)

Да  разгледамеосновните предимства и недостатъци на всеки от тях:
   1)    ПДЧплоскостите:
Предимства:
·         Износоустойчивост.
·         – Лесни за обработка.
·         – Изключително голямо разнообразие от цветове и декори.
·         – Ниска цена. ПДЧ плоскостите са най-популярният материал за мебели от икономичен ценови клас.
 
Недостатъци:
ПДЧ-плоскостите не се препоръчват за помещения с висока влажност.
   2)     МДФ плоскости:
Предимства:
·          – Напълно екологичен материал.
·          – Висока степен на плътност.
·           – Отлична геометрия на плоскостите, която остава непроменена дълго време.
·          – Лесен за обработка, пилене, рязане, фрезоване, огъване. Повърхността на МДФ – плоскостите  е гладка, плътна и еднородна.
·          – Висока степен на влагоустойчивост. Има специално създадени плочи от МДФ, които могат да се монтира в помещения с влажност до 80%.
 
Недостатъци:
·         –  По-висока цена .
    При избора на материал след всичко казано до тук добре е да се отбележи и, че ПДЧ-то не се явява компромис, който трябва да направите. С подходящ подбор на цветове, кантове и механизми могат да се изработят модерни, стилни и практични мебели на добра цена.

Коментари

Коментара

This website content was created with the help of Ultimate Tinymce!