Go to Top

Направи си сам за Коледа

Коледни идеи:
  Коледа е все по-близо и с това нараства нетърпението на всички ни да създадем коледни акценти и да превърнем дома си в цветен оазис за празничните часове. 

  Вижте как обикновените коледни картички са превърнати в празнични аксесоари, които са не само евтини, но и много креативни.

1. Дървета от картички

 

Тези коледни дръвчета можете да изработите от стари коледни картички, изрязани на кръгове с различни размери. От центъра на всеки кръг изрежете парче с формата на резен от торта и сгънете във формата на конус. Залепете с тиксо или с лепило за хартия и подредете парчетата спрямо размерите им, като поставите за основа най-големия конус. Можете да поставите аксесоарите директно на тази основа или да ги поставите върху основа от стиропорена топка, в която сте забили дървена клечка за хранене. Върху клечката нанижете конусите, а между тях можете да поставите по един гумен ластик. Можете да оформите ръбовете на конусите по различен начин, да речем вълнообразно.

2. Картонени кубчета

Изработете сами картонени кубчета и залепете върху тях хартиени букви, с които да изпишете някакви думи. Боядисайте със спрей боя в бяло няколко дървени кубчета за игра или сглобете основата от картон. Залепете квадратчета с размерите на основата върху всяка от страните и изчакайте лепилото да изсъхне. Включете изрязани от цветна хартия или картон букви и форми, например снежинки или В-Е-С-Е-Л-А К-О-Л-Е-Д-А. Подредете кубовете така, че да оформят желаните думи.


3. Картонени шишарки

Използвайте цветни коледни картички и малки ножици, за да ги нарежете на не много големи кръгчета, като може те да са с различна форма. Ако разполагате с перфоратор, който изрязва по-големи кръгчета, работата Ви ще е много по-лесна. Използвайте за основа стиропорена топка, която можете да оформите с неправилна форма на шишарка. Започнете да залепвате кръгчетата в долната част на шишарката, като използвате пистолет за топъл силикон. Припокривайте редовете с кръгчета и ги подреждайте не едно над друго, а като керемиди на покрив. Ако използвате различни по размер кръгове, залепете най-големите накрая. Не се притеснявайте, ако силиконът стопи в някаква степен стиропорената топка, тъй като това вероятно няма да навреди толкова много на цялостната форма
.
4. Коледно селце

Върху рафта на шкафовете или върху страничната масичка можете да оформите картонено селце от коледни картички. Използвайте картичките за изграждане на стените, а ако се налага залепете няколко от тях една за друга, за да оформите по-големи къщи, а отгоре изрежете сгъната надве картичка за покрив. Залепете върху стените на къщичките прозорци и врати, като използвате двойнозалепващо тиксо.

5. Картонен 3D орнамент

Коледните картички с цветни мотиви могат да се трансформират в 3D орнаменти за коледното дърво. Сгънете картичките надве и ги изрежете с желаните форма и контури. Използвайте формата, за да изрежете още четири-пет форми и ги залепете по ръбовете с лепило или топъл силикон. Залепете и връвчица за окачване. Ако имате шевна машина, можете да я използвате, за да пришиете парчетата от картон по сгъвките, за да оформите картонените висулки. По желание можете да напръскате с лепило и да залепите брокат.

 

 

6. Картонена коледна звезда

Изрежете от цветни коледни картички ‘листа’ с различни размери, за да оформите един от най-използваните коледни мотиви – коледната звезда. Необходими са по три-четири ‘листа’ в три размера, с различни тонове на зелено и червено. Изрежете ги и пробийте всяко парче в единия край. Нанижете ги според размерите върху карфица или кабарче, и добавете най-отгоре пет малки парченца от жълт картон. Кабарчето или карфицата можете да забиете върху основа от стиропор и да залепите върху празнична панделка, за да поставите върху подаръчните кутии.

 
7. Калъфчета за празничната маса
 
Няколко стандартни кухненски кърпи или парчета тъкан могат да се трансформират в коледни калъфи за столовете за празничната маса. Можете да изработите коледни мотиви върху кърпите, като пришиете с шевна машина фигури от филц или текстил. Някои детайли можете да изработите с шев или да залепите с лепило за тъкани. В двата края на кърпите, от двете страни на 20-ина сантиметра от краищата, поставете по една връзка, за да завързвате калъфите върху облегалките.

8. Хартиени акценти за празничното дърво
Пресъздайте детските изкуства от времето, когато не се продаваха толкова много празнични акценти и трябваше да си ги изработваме сами вкъщи. Нарежете цветна хартия с макетен нож на къси парчета. Залепете по ръбовете първата ивица хартия, захванете втората ивица и залепете ръбовете й. Изчакайте лепилото да изсъхне и захванете всички парчета хартия. Празничната гирлянда можете да окачите върху коледното дърво или върху стените, а за повече шик можете да напръскате хартията с лепило под формата на спрей и да оваляте в брокат.

9. Хартиена коледна гора
 
Използвайте старата цветна хартия за опаковане на подаръци, за да оформите дървета. Използвайте за основа картонени конуси, които да увиете с празничната хартия. Използвайте лепило, за да прикрепите върху основата хартията, а на върха залепете мънисто. Можете да напръскате дърветата със сребриста спрей боя или със спрей лепило, за да включите цветен брокат.

10. Сребристи акценти
Ако сребристите оттенъци са Вашият любим начин да празнувате коледните и новогодишни празници, грабвайте сребристата боя под формата на спрей. Напръскайте клонки, мъниста, форми и листа, оставете боята да изсъхне и поставете върху празничната маса. Използвайте няколко нара, круши или други плодове, напръскайте ги със сребриста боя и поставете в съдове от стъкло. Те не могат да се консумират, но ако използвате изкуствени плодове, можете да използвате сребристите плодови акценти многократно.

11. Бонбонени акценти за дървото
 
Използвайте ярко обагрени панделки от лъскава материя, за да изработите тези ефектни, но много лесни за направа акценти за коледната елха. Завържете на възел конец за бродерия и го вденете в игла за бродиране. Прокарайте иглата през парчето панделка, на 2-3 сантиметра от ръба, нагънете и прокарайте отново през центъра на нагънатите пластове. Обособете желания брой слоеве и поставете в горната част на акцента цветно мънисто. Оформете възел с бримка и окачете детайла върху елхата.
Ето и няколко семпли идеи в сребристо:

12. Блестящи поставки за декоративни свещи
 
 
Използвайте обикновени стъклени поставки за декоративни свещи и ги трансформирайте в ефектни коледни акценти. За целта използвайте обикновено лепило, брокат и сребристи детайли. Нанесете лепилото върху цялата външна повърхност на поставките и веднага ги оваляйте в сребрист брокат. Оставете да изсъхне добре и залепете избраните детайли към ръба с малко силикон.

13. Сребрист коледен венец
 
Бърз за направа, но много красив като акцент, този коледен венец е направен от обикновени копчета. За основа е използвана обикновена форма за декоративни венци, а копчетата са залепени с топъл силикон към нея. Те могат да се напръскат със сребриста спрей-боя предварително или това да стане, когато аксесоарът вече е готов, а детайлите са залепени. Добавете красива сребриста декоративна панделка.

14. Сребристи детайли

В керамична купа подредете няколко различни по височина декоративни свещи и ги стабилизирайте с няколко топки за елха. Допълнете с мъниста и гирлянди, като част от декорацията да „прелива“ от ръба на купата. Светлината от пламъка на свещите ще се отразява в отразителните повърхности на сребристите детайли и ще се разпръсква настрани, създавайки ефектни отблясъци.

15. Ефектен аксесоар в сребристо и розово
 Нежно розовото и сребристото сякаш са създадени един за друг. Съчетайте ги върху празничната маса, като поставите върху плитък керамичен съд сребриста метална поставка за декоративни свещи. Встрани от поставката оформете декоративен венец от свежи елхови клончета, допълнени от зелени круши или друг избран плод. Добавете няколко малки блестящи топки за елха в розово и сребристо, и поставете акцента върху нежно розова покривчица за масата.

16. Разходка в гората
Създайте миниатюрна горска сценка, като използвате бяла хартия (картон) – от нея изрежете детайлите за елхичките и ги сглобете. Хартиените дръвчета подредете по свой вкус върху масата за хранене или страничната масичка, върху основа от избрана материя в синьо. Допълнете с няколко сребристи топки за елха и фигурки на горски животни.

17. Коледен венец за масата

 Вместо окачен на стената, направете си коледен венец за масата. Използвайте готова основа или база от стиропор (дунапрен). Върху основата подредете и залепете малки шишарки, така че да облицовате изцяло горната (видима) част. Допълнете с няколко бляскави топки за елха, оформени в групички. За залепване можете да използвате силикон или друго подходящо лепило.

Весела коледа на всички!  🙂 

Източник: bhg.com и  Comfort.bg

 

Коментари

Коментара

This website content was created with the help of Ultimate Tinymce!