Go to Top

Най-често допускните грешки според Фън Шуй

Всичко в един дом или офис според Фън Шуй трябва да е съобразено с правилната циркулация на енергиите. За описание на видовете енергия във Фън Шуй се използват петте традиционни елемента от китайската астрология: огън, земя, метал, вода и дърво.
Всяко нещо би могло да бъде съотнесено към един от тях.
Всеки елемент има свой цвят, място в дома, което се определя от географските посоки и пр. Например Водата се свързва с посоката Север, със синия и черния цвят, с плавните форми, общуването, медиите.Жилищата в България много рядко се проектират, съобразявайки се с правилата на Фън Шуй. Но в интериора, който изцяло зависи от нас, има неща, които са от голямо значение за енергийния баланс, лесни са за изпълнение, а често се пренебрегват. Ето кои са най-честите грешки от гледна точка на Фън Шуй.
 • Отрицателната енергия, всичко лошо, което ни се случва е проектирано от натрупването на стари вещи. При първа възможност се освободете от всичко старо и ненужно. Енергетиката на къщата се задръства от натрупаните вехтории. Без колебание се освободете от нещата, които замърсяват и задръстват пространството. Почнете от старите обувки и старите дрехи, които не носите от години. Те привличат негативната енергия и ако се чудите защо нищо добро не се случва в живота ви, сега можете да си отговорите на въпроса. Понякога дори натрупаните вещи са причина за неуспешното ви отслабване или неубедителен стартна ваше начинание. Във Фън Шуй целият дом е „разделен“ на сектори и всеки сектор е свързан с определена сфера от живота. Безредието, в който и да е сектор, създава проблеми и пречки. Направете почистването с желание, а не по задължение и наблюдавайте след това какво ново ще ви се случи в живота.
 • Правете редовна инвентаризация на шкафове и чекмеждета. Изхвърлете старите и пукнати чинии, чукнатите чаши и негодни тенджери. Ако на показ сте изкарали нови съдове, които не ползвате, а се храните в някакви стари, захабени чинии, това показва и какво е отношението ви към вас самите и заобикалящия свят.
 • Пукнатините върху съдовете са пукнатини и в съдбата ви. Чиниите символизират семейството и богатството. Когато се храним в пукнати чинии, подсъзнателно се настройваме на вълна неприятности и неуспехи.
 • Огледала в спалнята Огледалото открай време се счита за магически предмет. То улеснява нахлуването на лоши енергии и според Фън Шуй. Но чрез него могат да ви дойдат и добри „гости“.
  Огледалата са фино-материална „врата“ към други светове. През тях могат да проникнат нежелани „посетители“, т. е. енергии. „Това е опасно, особено по време на сън, затова не е желателно тялото в легнало положение да се оглежда в огледало.
  Експертите по Фън Шуй не препоръчват огледала в спалнята, но ако много искате, може да ги поставите от вътрешната страна на гардероба или така, че да не виждате себе си, когато сте в леглото.
 • Легла под наклонени тавани
  Наклонените тавани променят естественото движение на енергията и я забиват в земята. Препоръчително е под тях да не се поставят леглата, диваните, печката, масата за хранене,столовете. Най-вредно е да се спи с глава под най-ниската част на тавана. Това затормозява умствените процеси и предизвиква здравословни проблеми, свързани с горните чакри на човека.
  Под наклонените тавани е добре да се поставят само шкафове за дрехи и книги. Ако все пак се налага слагането на легло, диван или столове, негативното влияние на тавана може да се трансформира чрез цветове, но разрешаването на проблема е индивидуално за конкретното пространство.
 • Стъклена маса в трапезарията
  Стъклена маса в трапезарията също не е добър избор. Масата за хранене е център на семейния живот, затова трябва да е от солиден материал, най-добре дърво или плоскост.
 • Всички стаи в бяло
  Боядисване в бяло на всички стаи е удобно и лесно, но не е желателно.
  Различните цветове създават по-добри условия за движение на енергиите. За всеки цвят си има място и географска посока. Когато са поставени където трябва и е подбран точният нюанс, енергията знае откъде да мине, без да вреди.
 • Ниши в стените
  Напоследък много модерни станаха различни ниши, специално направени в стените. Те объркват потока на енергиите. Вътре в нишите се завихрят енергии с ниска вибрация, което е вредно за хората и затова е желателно да се избягват.
  Ако вече ги има, трябва да им се обърне специално внимание, да се боядисат в определени цветове според мястото им.
 • Камъни само в градината
  Вибрациите на камъните са много различни от човешките и мястото им е в градината, не в дома.
  Разбира се, това не се отнася за кристалите.
 • Безразборно поставяне на фонтани
  Домашен фонтан може да се постави в следните сектори на дома или стаята: север, изток или югоизток. (Това са секторите на Водата и Дървото.)
  Един фонтан в някой от тези сектори ще подсили дадения елемент, но все пак трябва да се прецени налага ли се това. Никак не е желателно да се поставя в южния сектор на дома или стаята, защото това е положението на Огъня, а водата гаси Огъня.
 • Прекалено много детайли – без значение дали става дума за украшения, произведения на изкуството или декоративни елементи, наличието на прекалено много детайли в помещенията блокира потока на Чи в дома ви. Нищо „ново“ няма да влезе в живота ви, докато не освободите място за него. Фън Шуй корекцията, която трябва да направите, е да оставите само една малка част (около ¼) от всички детайли. Останалите дайте за благотворителност, на приятели, приберете в мазето или просто изхвърлете. Ще видите как на тяхно място ще започнат да се появяват нови.
 • Нещо, което не харесвате е на показ– една от най-големите грешки при подреждането според Фън Шуй е, че на показ в дома ви е вещ, която изобщо не харесвате, но е част от интериора, само защото отговаря на последните модни тенденции. Истината е, че точно тези предмети привличат негативната енергия и нарушават хармонията. Фън Шуй корекцията в този случай е да замените всички модерни вещи или произведения на изкуството с нови, които обаче подхождат на вкуса ви.
 • Увехнали или сухи цветя – тези цветя не само събират прах, но според Фън Шуй са символ и на мъртвата, статична енергия. Корекцията, която източното учение ви препоръчва е да изхвърлите всички изкуствени или увехнали растения и да ги замените с истинскистайни растения , ваза със свежо набрани цветя, дори с купа с плодове.
 • Твърде много възглавници – според Фън Шуй, ако леглото или канапето ви са отрупани с прекалено много възглавници (в повечето случаи декоративни), това ще държи половинката ви далеч от вас. А ако спите с всичките тези възглавници, това потушава страстта. Корекцията в случая е да махнете повечето от възглавниците и да оставите само две, за предпочитане в някакъв огнен цвят (червен, оранжев или розов). Така ще освободите място за любовта и ще привлечете интимността.
  Фън Шъй корекции на интериора у дома
 • Мебели до стенатаЧи енергията има нужда от пространство, за да циркулира, а когато мебелите са плътно облегнати да стените, тя се застопорява само в средата на стаята, където е по-свободно. Най-простата Фън Шуй корекция в случая е да отделите мебелите от стените. Ако задната им страна е неприветлива, можете да използвате малка масичка или саксийно растение, което да служи като камуфлаж.
 • Грешно окачени картини – и то не какви да е картини, а такива с еднаква форма и окачени в права линия – те отблъскват положителната енергия извън стаята. Според Фън Шуй най-добре е да избирате картини с разнообразни форми и размери и да ги окачате на различна височина. Това ще ви създава усещането за движение и ще позволява движението на енергията.
 • Неправилно осветлениеПриглушеното осветление е чудесна корекция за яркото централно осветление в стаите. Най-лесно можете да го постигнете с регулатор, който се монтира лесно на мястото на досегашния ключ. Освен това изгорелите електрически крушки символизират повяхваща или изтощена енергия, така че отстранете не само тях, а всички неработещи елементи (в това число напукани или счупени плафониери, полилеи и нощни лампи).
 • Плетеница от кабели – когато работното ви място в дома е обградено с множество заплетени един в друг кабели, те сякаш нашепват за пренебрежение към работата, която вършите.привържете кабелите и жиците един към друг Фън Шуй препоръчва да и да ги прилепите към гърба на бюрото.
 • Стари снимки– според Фън Шуй принципите е благоприятно да поставяте снимки в рамки на различни места в дома си. Но не и неактуалните вече фотографии, които сякаш са замръзнали назад в миналото и не отчитат развитието на отделните членове на семейството. Затова махнете старите снимки и поставете онези, които показват най-актуалните ви щастливи моменти.
                Фън Шъй корекции на интериора у дома
 • Хаос в антрето– Както сте разбрали, според Фън Шуй входната врата е „устата на Чи енергията“, през която в дома ви влизат богатството и положителната енергия. Ако обаче държите в антрето всички обувки, раници и якета, те ще възпрепятстват този процес. Ето защо приберете всички подобни аксесоари далеч от погледа на влизащия, за предпочитане в затворено помещение, шкаф или дрешник.
Фън Шуй ни помага да привлечем хармонията, парите и богатството в дома си. Фън Шуй се подчинява на точно определени принципи и налага корекции в интериора на дома ни, когато тези принципи не са спазени.
Дори да сме следвали Фън Шуй съветитеза правилно циркулиране на Чи енергията в дома ни, има някои детайли от интериора, които със сигурност не са на мястото си.Причината за това е, че понякога, увлечени от тенденциите за обзавеждане на модерен дом, някак не успяваме да създадем желаната атмосфера и несъзнателно нарушаваме хармонията, която така упорито се опитваме да постигнем.
И след всички положени усилия да подредим дома си хармонично и в синхрон с Фън Шуй принципите, не трябва забравяме най-важният елемент – себе си и семейството си.Растенията внасят живот в дома ни, а децата и домашните любимци – движение. И всичко това подхранва циркулирането на положителната енергия във всяка стая. Фън Шуй корекциите в интериора на дома ни ще направят живота ни по-хармоничен.

Коментари

Коментара

This website content was created with the help of Ultimate Tinymce!